Ads by Google Ads by Google

FA’ASALALAUGA FA’ALAUA’ITELE MO LE SILAFIA E LE MAMAMLU O LE ATUNU’U


[ata: SN]
ausage@samoanews.com

Pago Pago, AMERIKA SAMOA - 

 

Ua mae’a nei ona tuipuipuia le silia i le ‘afa o le mamalu o le Teritori 

 

Ua silia i le ‘afa o tagata Amerika Samoa e agavaa i tuipuipui ua mae’a tuiga e lua o tuipuipui KOVITI-19.  O se tasi lenei o tala fiafia na faailoa i le fonotaga ananafi a le Faatino Galuega na usuia i le Nofoaga o le Matagaluega Puipuiga Saogalemu Faalotoifale mai Tulaga Faafuase’i (EOC).  

 

O loo faamoemoe le Matagaluega o le Soifua Maloloina – le lālā o le malo o loo ta’imua i taumafaiga e tuipuipuia le teritori – ia tuipuipuia tagata uma, a le mafai ia faia i se toatele o le 33,206 e alaala i Amerika Samoa. O i latou ia ua 16 aga’i i luga tausaga ma e agavaa i le tuipuipui.  E oo mai ia Aperila 20, ua faamaumauina e le DOH le 19,977 poo le 60.2% o tagata agavaa ua faia tui ta’itasi mo le tuipuipui Moderna poo le Pfizer.  I lena fuainumera, e 16,696 poo le 50.3% ua atoa tui ta’ilua o ia tuipuipui.

 

O loo numera silia i tuipuipui vasega o tagata matutua, i latou e maualuga le lamatia i gasegase tuga o le KOVITI-19: e 66.1% le vasega e 41-50 tausaga; e 65% le 51-60 tausaga; ma le 66.2% o i latou e 61 aga’i i luga – ua mae’a tui ta’ilua. O pasene o isi vasega e: 49.8% le 31-40 tausaga; 31.6% le 16-20 tausaga; ma le  29.6% o le vasega e 21-30 tausaga.  A o tapisa tapenaga a Amerika Samoa o faatinoga eseese o le Aso o le Fu’a, a’o loo le filemu foi le DOH e tuipuipuia le lautele, faatasi ma le lagolago a le Falema’i LBJ ma le Faletalavai a le VA.  E tusa ai ma faamaumauga a le DOH na folasia i le fono a le Faatino Galuega, e 1,392 tagata sa tuipuipuia mai le KOVITI i le va o Aperila 12 ma le 16. O le toatele o i latou sa faatoa faia ai tuiga muamua.  O le 324 o i latou na tuipuipuia i le vaiaso na te’a o tagata faigaluega o le Starkist Samoa, le nofoaga sa faia ai le aapa atu ia Aperila 13, ma le 63 o tagata faigaluega o le Paramount Builders sa tuipuipuia ia Aperila 16.  E 235 i latou e alaala i Manu’a na tuipuipuia i le aapa atu a le DOH i le vaiaso na te’a nei. 

 

O loo faagasolo pea tapenaga o le malaga toe taliu mai lona 4 

 

O le malaga toe taliu mai lona 4 o loo fuafua mo le masina fou.  E tusa ma le 260 pasese o loo tagataga’i i ai. Ua galulue nei le Faatino Galuega e faamautu le lisi o pasese ma faafesoota’i ia pasese i le vaiaso nei. 

‘E tumau pea le nofoaga o le kuareitini i le Ohana Waikiki East Hotel mo malaga e fa (4) o le toe taliu mai.  E totogi pasese mo malaga toe taliu mai i le Ofisa o Tupe a le malo poo le faaaoga o le initaneti i le uepesite a le malo https://www.americansamoa.gov/ ae piki mai pepa e totogi ai i le Ofisa o le Medicaid i le fogafalelua o le fale o le ASTCA i Tafuna.  E mafai ona oo atu i le Ofisa o le Medicaid aiga o i latou ua mautinoa avanoa i le malaga toe taliu mai, pe faafesoota’i foi i le 699-4777 mo nisi auiliiliga.  

(O lenei fa’asalalauga mai le Komiti Fa’afoe o le Koviti-19.