Ads by Google Ads by Google

Nofovaavaaia le ali’i na ia gaoia meatotino mai se faleoloa


[ata: foa'i]
ausage@samoanews.com

O le ali’i lea na tu’uaia e le malo i lona gaoia o ni oloa mai totonu o se faleoloa Asia, ua nofovaavaaia nei o ia mo le 7 tausaga, ina ua ta’usala o ia e le fa’amasinoga i le moliaga o le gaoi.

 

E 2 tagi eseese sa tu’uaia ai e le malo le ali’i o Tusitala Valaau. I le tagi muamua, na tu’uaia ai o i ai i moliaga mamafa e lua o le gaoi ma le talepe fale i le tulaga lua. O ia moliaga na afua mai i le mataupu lea na tula’i mai i le aso 20 o Fepuari 2018 i Petesa, ina ua talepe e le ua molia se fale o se aiga i le po ae gaoi le tele o meaaoga sa i ai i totonu ae fa’atau atu i se tasi o ali’i ave taxi.

 

I le tagi lona lua, sa tu’uaia ai e le malo Valaau i moliaga e 3. O ia moliaga na afua mai i le fa’alavelave lea na tula’i mai i le aso 25 Fepuari i le 2018, ina ua osofa’i e le ua molia ma ni alii talavou se to’alua se faleoloa e pulea e se tagata faipisinisi mai Asia i Petesa, ae ave faagaoi le tele o oloa ma se tupe.

 

Ae i lalo o le maliliega ua sainia e Valaau ma le malo, lea fo’i ua talia e le fa’amasinoga maualuga, na tali ioe ai le ua molia i moliaga mamafa e 2 o le gaoi, ae solofua moliaga o lo’o totoe.

 

I le tali ioe ai o Valaau i le moliaga muamua o le gaoi, sa ia ta’utino ai e fa’apea, i le aso 20 o Fepuari o le tausaga na te’a nei, na ia osofaia ai se fale o se aiga i Petesa e ala i lona oso i le fa’amalama ma alu atu ai i totonu o le fale ma le fa’amoemoe e fa’ataunu’u ai se solitulafono.

 

I le tali ioe ai o le ua molia i le moliaga lona lua o le gaoi, sa ia ta’utino ai e fa’apea, i le po o le sao 25 o Fepuari o le tausaga lava fo’i na te’a nei, na ia osofaia ai se faleoloa e pulea e se tagata Asia i Petesa ma le fa’amoemoe e gaoi mai ai ni meaai i totonu.

 

Na ta’utino Valaau e faapea, sa ia talepe le faamalama i le pito i tua o le faleoloa, ma maua ai loa le avanoa e ulufale atu ai i totonu ma ia gaoia le tele o taumafa e pei o mea’ai tuuapa ma se mata’i fagu sa i ai se tinoitupe e tusa ma le $131.

 

E pei ona taua i tuutuuga o le maliliega a le malo ma le ua molia e fa’apea, e silia i le 2 masina o tau saili e Leoleo le tagata na ia osofaia le fale o le aiga na aafia faapea ai ma le faleoloa.

 

I le mataupu e fa’atatau i le fale o le aiga, na taua ai e le malo e fa’apea, sa tu’ufua le fale o le aiga na a’afia i le taimi na osofa’i ai e le ua molia, ona sa malaga le ulugali’i i Amerika ma a laua talavai.

 

O le po timuga o le aso Sa na osofa’i ai e le ua molia le fale, ae taunu’u mai le ulugali’i i le atunu’u i le po o le aso Tofi o le vaiaso lava lea, ma la maitauina ai loa le fa’amalama o le potu pito i tua ua matala, atoa ai ma le gasu solo totonu o le fale. Na logo e le ulugali’i Leoleo ma se fesoasoani, ma amata ai loa suesuega a Leoleo.

 

O le vaiaso lava lea ao fa’agasolo suesuega a Leoleo, ae latou mauaina fo’i se ripoti mai le pule o se Faleoloa Asia i totonu lava o Petesa, e fa’atatau i lana faleoloa na talepe e se tagata i le po o le aso Faraile o le vaiaso lava lea na amata ai a latou suesuega i le fale o le aiga na a’afia.

 

O ni molimau se to’alua na fesiligia e Leoleo, sa laua taua ai lo la vaaia o Valaau o savali mai i le pito i tua o le fale o le aiga na a’afia ma se ato lanu meamata tele lava. Mulimuli ane manino i suesuega a Leoleo, o Valaau lava le tagata lea ua to’atele molimau ua latou taua lona igoa.

 

Ina ua fesiligia e Leoleo ia Valaau, sa ia ta’utino ai, e sa’o o ia na osofaia le fale o le aiga na aafia faapea ai ma le faleoloa. Na taua e Valaau e fa’apea, o mea totino uma na ia gaoia mai le fale o le aiga na a’afia, sa ia foa’i ma lana uo ua toe malaga atu nei i Samoa, ae o oloa uma na ia gaoia mai le faleoloa Asia, sa ia tufatufa atu i isi ana uo.

 

Mulimuli ane i suesuegaa Leoleo na latou maua ai, o le tele o meatotino sa gaoia na fa’atau solo e le ua molia i nisi o tagata e masani ai ae aumai tupe e fa’atau ai pusa pia mo ia ma ana uo.

 

O le vaiaso na te’a nei na tula’i ai Valaau i luma o le fa’amasinoga mo le lauina o lana fa’asalaga. Na ta’utino le ua molia e fa’apea, ua avea le malosi o faaosoosoga a le fili atoa ai ma lona fia maua o se tupe e inu ai ma ana uo ma auala ua ia soli ai le tulafono.

 

Na finau lana loia fautua ina ia tu’u se avanoa mo le ua molia, ia ia toe aoaoina ai lona olaga mai le mea sese sa ia faia. Na taua e le ali’i loia fautua lagolago ia Rob McNeill e faapea, e ui i le matuia o le gaoiga sa faia e Valaau, ae ua ia lagona lona salamo moni.

 

Na lagolagoina fo’i e le loia a le malo ia Laura Garvey le talosaga ina ia faanofovaavaaia le ua molia, atoa ai ma le fa’atonuina o ia e toe totogi le tau o oloa uma sa ia gaoia.

 

O nisi o tuutuuga o le nofovaavaaia a le ua molia e 7 tausaga, o lona tuliina lea o masina e 28 i le toese i Tafuna. O le a fa’aaoga le 12 masina lea sa taofia ai o ia i le toese e fai ma ana faasalaga i lenei mataupu, ae o le 16 masina o lo o totoe o lana fa’asalaga faa falepuipui e 28 masina, o le a faamalumalu e le fa’amasinoga lona tuliina i le taimi nei, se’i vagana ua toe tuuina mai se isi poloaiga a le fa’amasinoga.

 

Ua fa’asa le ua molia ona ia toe fesoota’i atu i ana uo sa masani ona latou inupia, fa’asa ona ia toe tagofia le ‘ava malosi poo fualaau fa’asaina, a ia avea o ia ma tagatanu’u e tausisi i tulafono a le malo.

 

Ua faatonuina le ua molia e totogi le salatupe e $1,000, faapea ai ma le totogi o taui o mea sa ia gaoia i le aofaiga e $941.