Ads by Google Ads by Google

Silia 40 faiaoga fou ua fa’a faigaluega Ofisa Aoga

Na fa’amaonia e le taitaifono o le Komiti o Aoga a le maota i le Aso Faraile na te’a nei e fa’apea, e tusa ai ma se latou fonotaga ma le Pulega o Aoga a le malo, ua fa’amaonia ai le silia ma le 40 faiaoga fou, na tau sa’ili mo a’oga a le malo.

E lei faailoa e le afioga ia Lemapu Suiaunoa Talo po o ai aoga ua fa’amanuiaina i faiaoga fou nei, pau lana saunoaga, ua mae’a ona foia le fa’afitauli na tulai mai i totonu o a’oga, i le le lava o faiaoga.

O lea fa’aaliga a Lemapu na tu’uina atu i le taimi tonu lava sa vavao ai le komiti o Fa’agaioiga o le malo, a le maota o sui, ina ua le o’o atu le Fa’atonu o le Matagaluega o Tagata Faigaluega a le malo, ia Evelyn Vaitautolu Langford, i se iloiloga sa fa’ataunu’uina.

Saunoa Lemapu e fa’apea, atonu ua aoga le le fa’ataunuuina o le iloiloga sa fuafuaina ma itu ua fa’ataunuuina ai loa le faa faigaluegaina o faiaoga.

Ae i se tusi na tu’uina atu e Langford i le taitaifono o le komiti o Faagaioiga a le maota o sui ia Faimealelei Allen, sa ia faamaualalo ona o le fa’aletonu na tulai mai, lea na mafua ai ona le o’o atu i le iloiloga.

O le iloiloga a le komiti na fa’atulaga i le aso 28 o Fepuari, peitai e lei auai atu i ai le tamaitai faatonu, ma, na avea lea ma itu na le fiafia ai le toatele o sui o le komiti e o’o lava foi i le taitaifono ia Faimealelei.

Na faamaualalo Langford i le alii faipule ma ia fa’ailoa atu i ai e fa’apea, o se fonotaga taua sa faia i San Francisco a le Federal Region Council na fa’atasi atu i ai, ae ua mae’a foi ona ia faailoaina atu i le ofisa o le kovana fesuiaiga uma e aofia ai ma le tofiaina o lana sui faatonusili e auai atu e fai ma ona sui i luma o le komiti.

Na ta’utino Langford i lana tusi, o se taimi muamua lea ua ia misia ai se iloiloga a se komiti ua valaauina i ai o ia.

Fai mai Langford, sa maua foi le avanoa la te feiloai ai ma le afioga i le alii faipule ia Simei Pulu i le aso 23 Fepuari, e tusa ai o nisi o mataupu e faatatau lava i faiaoga i totonu o aoga i le atunuu, sa ia faailoa atu foi i le Ofisa o Aoga atugaluga na laga e nisi o faipule e pei o Larry Sanitoa, Tapumaia Galu Satele Jr ma Taotasi Archie Soliai e uiga lava i lenei mataupu, ma o faamatalaga sa tuuina mai i le Ofisa o Aoga ua maea ona ia tuuina atu i le vaega faasalalau mo a latou ripoti faamaumau.

I le fa’ai’uga o lana tusi, sa ia fa’ailoa ai ia Faimealelei e fa’apea, o le aso  11 o Mati e toe taliu mai ai i le atunu’u, ma ua i ai lona fa’amoemoe o le a o’o atu e feiloai ma le komiti.

O le itula e 11:00 i le taeao nei lea ua fa’atulaga e toe fa’aauauina ai le iloiloga lenei sa le fa’ataunuuina mai i le vaiaso na tea nei, ma ua faamoemoe o le sui faatonusili ia Ulugaono W. Allen o le a molimau e fai ma sui o Langford.

O kopi o le tusi a Langford sa tufatufaina atu i le alii kovana ia Togiola Tulafono, fofoga fetalai ia Savali Talavou Ale, ma le sui faatonusili ia Ulugaono.