Ads by Google Ads by Google

TALA ‘OTO’OTO O LE PASEFIKA

TALIA MA LE AGAGA FIAFIA E AMATA SE TINOITUPE E SILIA MA LE $2 MILIONA MO LE OFISA OLE SOIFUA MALOLOINA A AMERIKA SAMOA

 

O le Aso Faraile, Ianuari 5, 2018 na talia aloaia ai e le tofa Aumua Amata, le Sui Faipule o Amerika Samoa i Uosinitone, ia se tinoitupe mai i le Malo Feterale, e $2,321,000 mo le Matagaluega o le Soifua Maloloina a Amerika Samoa aua le polokalama au taua faaPeretania o le “Pacific Basin Health Center Cluster Program”.

 

Na fa’aleoina e Aumua lona gaga fa’afetai i lenei faamanuiaga ua maua e Amerika Samoa tabu ai le tele o fa’afitauli o lo’o feagai ma lenei tautua tau i le Soifua Maloloina i totonu o Amerika Samoa.

 

O lenei fesoasoani tau tupe ua avala mai i le Tautua o le Soifua Maloloina ma Nagata Cautèle a Amerika Samoa (HHS)

 

Na fa’aalia foi e Aumua lona agaga fa’afetai i le Faatonusili o le DOH a Amerika Samoa, le susuga Motusa Tuileama Nua ma la aufaigaluega faapea le Faatonusili o lenei poloketi, o Manhart Alo ma lana foi vaega ona o la latou foi fesoasoani ua mafai ai ona maua mai lenei faamanuiaga mo Amerika Samoa.

 

[Ofisa a Aumua Amata-Washington D.C.]

 

FAASOA MAI ‘SAIFUIANE’ E FAATATAU I AIGA MA SAMOA

 

O le Aiga ma le Aganu’u, o vaega taua lea i le soifuaga o se alii Samoa ua ta’uta’ua i le ata tifaga o le Matai, le susuga Albert Tupuola.

 

O lenei ata o le Matai e faatatau i se Matai talavou o lo’o avea ma sa’o o lona aiga ma e alofa i se tamaitai e igoa ia Oketi ae peitai, o lo’o u’una’i e le tuaa o lenei tamaitai, se alii faifeau, ia Oketi ina ia faaipoipo atu i se aoao o le latou ekalesia.

 

Na saunoa Tupuola, o lenei ata o le Matai, e lelei mo so’o se tagata.

 

Na soifua mai Tupuola i Ausetalia ae peitai, na ola o ia i Samoa ma sa aoga i le Primary School a Malifa ma le Kolisi a Sagato Iosefo.  I le 2005 sa ia ausia ai se sikolasipi lakapi mo le Kolisi a Sagato Paulo ma o iina na iloga ai le suiga i lona olaga.

 

O lo’o galue foi Tupuola i totonu o falepuipui mo fanau talavou i Niu Sila ma o se alii foi e fiafia i le siva.

 

Na faailoa mai e Tupuola le toatele o tagata Samoa o lo’o lagolagoina ana taumafaiga, e le gata i totonu o tifaga ae faapea foi i lana taleni o le siva.

 

Na ia fa’aalia lona agaga faafetai ona ua mafai ona ia tautuaina ona tagata e ala i lenei tifaga.

 

(Source: Samoa Observer)