Ads by Google Ads by Google

Toe aafia fo’i Arona Brown i le tulafono

ausage@samoanews.com

O se ali’i o lo o nofovaavaaia mo le 7 tausaga talu ai le fa’alavelave lea na la osofaia ai ma se isi ali’i ni fale o ni aiga faapea ai ma se Faleoloa i le 2014, ua toe aafia nei fo’i o ia i le tulafono, ina ua tu’uaia o ia i lona umia fa’asolitulafono o fualaau fa’asaina.

 

O le susuga a Arona Brown, lea e fa’apea mai fa’amaumauga a le malo e le fou lona tula’i i luma o le Fa’amasinoga, na toe tula’i i le vaiaso na te’a nei mo lana ulua’i iloiloga.

 

E 2 tagi ua faila e le malo fa’asaga ia Brown. I le tagi muamua, o lo o tu’uaia ai o ia i le moliaga mamafa o lona umia fa’asolitulafono o vaega o le laau fa’asaina o le mariuana ma le fa’amoemoe e tulei ma fa’atau atu i isi tagata.

 

Ae i le tagi lona lua, o lo o tu’uaia ai o ia e le malo i moliaga mamafa e 2 o lona umia faasolitulafono o vaega o le pauta fa’asaina o le aisa, faapea ai ma le moliaga o lona umia faasolitulafono o vaega o le laau fa’asaina o le mariuana.

 

E $2,000 le tino i tupe lea ua fa’atulaga e le Fa’amasinoga e tatala ai Brown mo le tagi muamua fa’asaga ia te ia, ae $5,000 le tupe e tatala ai o ia mai le tagi lona lua a le malo.

 

Na talosaga le loia a Brown, le susuga i le alii Loia Fautua lagolago ia Ryan Anderson i le fa’amasinoga mo se avanoa e fa’aitiitia ai i le $2,000 le tupe e tatala ai Brown mai ana mataupu uma e lua.

 

Na taua e Anderson e fa’apea, o Brown, o se tagatanu’u o Amerika Samoa ua leva ona tautua i le malo e ala i le totogiina o lana lafoga, o se Tama fo’i e to’a 3 ona ‘alo laiti, o lona aiga lava Amerika Samoa, e leai se isi atunu’u e ono sola i ai o ia.

 

Saunoa atili Anderson e faapea, afai ae talia le talosaga ma faaitiitia le tupe e tatala ai Brown i le $2,000, o le a ia fautuaina o ia ina ia mautinoa e auai i soo se taimi e valaau ai lana mataupu.

 

Na tete’e malosi le loia a le malo ia Christy Dunn i le talosaga a le itu tete’e. Na taua e Dunn e fa’apea, o moliaga ia ua tuuaia ai Brown, e mafai ona faasala ai o ia i le salatupe e oo atu i le $20,000. Sa ia taua fo’i e fa’apea, o lo o nofovaavaaia le ua molia a o lea fo’i ua toe molia mai i le isi fo’i solitulafono mamafa, ma ua atagia mai ai lona le usitaia o poloaiga a le fa’amasinoga.

 

Na talia e le afioga i le ali’i Fa’amasino ia Elvis P. Patea le fa’afinauga a le malo, ma ia fa’atumauina ai pea lea o tupe ua mae’a ona fa’atulaga e tatala ai Brown.

 

Ua poloaina fo’i e le Fa’amasinoga le ua molia e aua ne’i ona taumafai e faafesoota’i molimau a le malo, e aofia ai ma le ulugali’i lea na logoina Leoleo e tusa ai o le mataupu e pei ona molia ai nei o ia.

 

Ina ua aga’i atu le Leoleo e faa saini Brown i kopi o tagi a le malo fa’asaga ia te ia, sa musu le ua molia e saini lona aao. Sa ia fa’ailoa i le Leoleo, e mafua ona ia le sainia pepa sa tuuina atu ia te ia, ona e le moni tu’uaiga ua faia fa’asaga ia te ia.

 

E pei ona taua e le malo i le latou tagi e fa’apea, i le 3 vaiaso talu ai na faafesoota’i ai e se Tina e 35 tausaga le matua le Ofisa o Leoleo mo se fesoasoani, ona o sikaleti mariuana e 2 sa ia maua i totonu o le tago o le ofuvae faigaluega a lona to’alua.

 

Na taua e le Tina lea i Leoleo le uma o lona onosa’i i le amio a lona to’alua o lo o faia pea, o le fa’aalu lea o tupe o lona totogi i vaiaso totogi uma lava e fa’atau mai ai fualaau fa’asaina mai se tasi o alii o lo o faia le amio o le tulei o fualaau fa’asaina i tagata e igoa ia “NASH”.

 

O NASH e pei ona taua e le malo, o le isi lea igoa o le susuga a Arona Brown.

 

Na taua atili e le Tina i Leoleo e fa’apea, ina ua ia fesiligia lona to’alua poo fea e aumai ai sikaleti mariuana sa maua i lana taga, ae na tali lona to’alua, sa fa’atau mai i lana uo ave taxi o NASH.

 

O le 2 vaiaso talu ai na loka ai e Leoleo le to’alua o le Tina lea ma tu’uaia i le fa’atupu vevesi i totonu o le la aiga. O lea fa’alavelave na mafua mai ina ua maua e le Tama le tala, ua mae’a ona fa’afesoota’i e lona to’alua Leoleo e tusa ai o mariuana na ia fa’atauina mai ia NASH.

 

I le aoauli o le aso Gafua, Iulai 22, 2019, a o pisi Leoleo e tau saili poo fea e nofoaga latou te maua i ai Brown, na fa’afuase’i ai ona latou vaaia le ua molia o nofonofo mai ma nisi o ali’i i luma o se Faleoloa i Tafuna. Na afe loa i ai Leoleo ma fa’ailoa ia Brown le tusi saisai mai le fa’amasinoga e pu’e fa’apagota ai o ia.

 

A o le i auina atu Brown i totonu o le taavale a Leoleo, sa faia muamua se siaki faapitoa i lona tino ina ia mautinoa ai na te le o umia ni a’upega poo ni fualaau fa’asaina.

 

I le taimi na siaki ai e Leoleo le tino a le ua molia, sa latou maua ai se tama’i taga pepa iila o lo o i ai ni sikaleti mariuana se 3 ua uma ona taai i le isi taga o lona ofuvae sa faia, ae o le isi taga sa maua i ai se paipa tioata e fa’aaoga e ula ai le aisa, lea fo’i o lo o i ai vaega o le pauta oona o le aisa.

 

Na faia se suega i fualaau fa’asaina sa maua i le tino o Brown ma faamaonia ai, o vaega ia o fualaau fa’asaina o le mariuana ma le aisa.

 

Ina ua fesiligia e Leoleo ia Brown mo ana fa’amatalaga, sa matua teena e le ua molia le faia o sana fa’amatalaga i Leoleo. Sa ia faailoa i Leoleo, e le mafai ona faia sana fa’amatalaga se’i vagana ua talanoa i lana loia fautua.

 

Sa ia taua atili fo’i i Leoleo, e leai se aoga e toe tau faia ai sana fa’amatalaga, o lea ua maua o ia faapea ai ma fualaau fa’asaina i lona tino.

 

Ina ua fesiligia o ia e Leoleo pe moni tuuaiga sa ia fa’atauina atu fualaau fa’asaina i ni isi o tagata, na tali le ua molia, e le moni na tu’uaiga, na te le i fa’atauina atu fo’i ni fualaau fa’asaina i ni tagata lautele.

 

O le tausaga e 2014 na fa’asala ai e le Fa’amasinoga Maualuga ia Brown faatasi ai ma se isi ali’i talavou e nofosala i le toese i Tafuna mo le 28 masina, o se tasi lea o tuutuuga o lana nofovaavaaia e 7 tausaga, ina ua ta’usala o ia i le moliaga o le talepe fale i le tulaga muamua ma le gaoi.