Ads by Google Ads by Google

On the Campaign Trail 2012

SALU-SAVUSA TEAM ENCOURAGE ECONOMIC DEVELOPMENT DISCUSSION

by Fili Sagapolutele

The first gubernatorial team to address the Chamber of Commerce was Dr. Salu Hunkin-Finau, candidate for governor and Utuali’i Iuniasolua T. Savusa, candidate for lieutenant governor.

However, the Team addressed the Chamber general membership meeting last Thursday, in what can only be categorized as a poor turnout of the organization’s membership.

Out of a membership of around 80+ businesses in the private sector, only close to 20 people attended the meeting, according to both gubernatorial candidate Dr. ____Salu and Chairman of the Chamber of Commerce David Robinson.

“It was disappointing,” Salu told Samoa News, while Robinson noted that “in view of the importance of this year’s elections and the prospect of a new administration determining the way forward for investment and hopefully with a strong focus on economic development, I would urge our membership to provide more support and input at the forthcoming meetings with the gubernatorial teams.”

The meeting lasted for about two hours, and evolved around a power point presentation by the Salu & Savusa Team. The presentation, according to Salu, was to share views with the business community to develop an economic base that would create jobs and a healthy business climate. The presentation was based on the report on Policy Reform created under the American Samoa Economic Advisory Committee, of which Oreta Togafau and David Robinson were the co-chairs.

Tourism was a highlight of the CoC discussion, with the audience focusing on the dog problem in the territory and the need to resolve the issue, suggesting a dog pound.

Energy was another spotlight, where alternatives such as solar panels and wind power, were discussed as possible lucrative businesses for the private sector.

The next team to address the Chamber is “Save and Sandra” — it is set for July 26 and another team, “Afoa and Le’i” have chosen August “on a date to be confirmed in due course”, said Robinson.

Candidate for governor Afoa M. Lutu (“Afoa and Le’i Team) as well as candidate for lieutenant governor, Sandra King (“Save and Sandra” Team) were present at Thursday’s meeting; they are also members of the Chamber.

Robinson also said that the Chamber executive board has arranged for a Town Hall meeting set for Sept. 28th at the Governor Rex Lee Auditorium with the gubernatorial candidates. “So prepare your tough questions,” he said.

FIAME: UA OO TAIMI TATAU AI ONA TULA’I MAI TINA

tusia Ausage Fausia

Na laualuga i le saunoaga a le afioga i le tamaitai minisita o le Palemene a Samoa ia Fiame Naomi, ua oo i le taimi ua tatau ai ona tula’i mai tina e avea ma ta’ita’i i soo se mea fai a le atunuu e aofia ai aiga ma le malo.

“O tatou o tina ma tamaitai i totonu o aiga, ua tatau ona tula’i mai ina ia faailoa la tatou pito laau i le tauaveina o tatou tiute faatina, e le gata o le aiga ae o totonu fo’i o le malo,” o le saunoaga lea a Fiame Naomi i se mafutaga sa tuu faatasia e le paga a Salu ma Savusa, lea na faia i le Maliu Mai i le faaiuga o le vaiaso na te’a nei.

E silia i le toa 100 tina na mafai ona faatasi atu i lea mafutaga, ma maua ai le avanoa e feiloa’i ma fetufaai ai ma le afioga ia Fiame, lea na malaga faapitoa mai e avea ma fofoga autu o le aso.

Saunoa Fiame, lea o loo avea nei ma minisita o Faamasinoga a le malo o Samoa, o le avea ai o se tina ma taitai i totonu o se galuega e aofia ai ma le malo, o se lu’itau sili lea mo lona olaga, ae i le taimi lava foi lea e tasi, o le a i ai tulaga e ono lu’iina ai lana taumafaiga ina ia ausia tulaga maualuluga.

Sa ia faamalosi i tina uma sa faatasi atu i lenei faamoemoe ina ia tula’i ma faailoa a latou taleni. “E mafai ona tatou faia soo se mea, ma ou te talitonu e faapena foi tina o Amerika Samoa.”

O lana saunoaga na avea ma lu’i i loto o nisi o tina sa faatasi atu i lenei fa’amoemoe, ma o se faata’ita’iga sili fo’i lea mo i latou, e mafai ona avea i latou ma taitai pe afai e talitonu i ai.

“0 se lu’itau mo a’u lenei tina e pei ona ia faasoa mai i lenei aso (aso Toona’i na te’a nei), ou te talitonu fo’i ua avea ana fautuaga o se fatu o le a toto i lo’u loto, e mafai fo’i ona ou ausia le tulaga ua ia oo i ai,” o le tala lea a le tina o Makerita Ameperosa lea foi sa faatasi atu i le mafutaga.

O Fiame na uluai avea ma faipule o le Palemene a Samoa i le 1985 i lalo o le faamalu a le Vaega Faaupufai e Puipuia Aia Tatau o Tagata (HRPP), ina ua filifilia o ia e fai ma faipule o lona nuu o Lotofaga ma faaauau mai ai lava seia oo mai i le taimi nei.

O le tausaga e 1991 na avea ai o ia ma minisita o le Palemene seia oo mai i le taimi nei, e tele foi ni vaega sa tautua ai o ia mo le malo, e aofia ai le avea ma Minisita o aoga mo le tele o tausaga.

O se tasi lu’itau sa ia faatulai i lana saunoaga, o le uluai taimi na ulufale atu ai i le Palemene, na o ia le faipule tamaitai i lea vaitaimi, peitai ina ua faasolo mai pea i luma le soifuaga, sa faaopoopo atu pea isi faipule tamaitai i le palemene e ui toe toalua o loo i ai i le nofoaiga lenei, ina ua maea le palota tele i le 2011.

O le 2006 na filifilia ai e le atunuu faipule tamaitai e toa 6 e avea ma sui o latou itumalo i le palemene, peitai sa le faamanuiaina le isi toatasi ina ua maea se faamasinoga ma faaleaogaina ai le filifilia o ia.

Saunoa Fiame, o se tasi o itu taua o loo taumafai i ai le palemene a Samoa e pei ona i ai se tulafono taufaaofi o loo taofo i le maota i le taimi nei, o se suiga lea o le tulafono o faiga palota ina ia faaavanoa ai nofoa e 5 o le palemene mo faipule tamaitai, o lona uiga afai ae pasia suiga nei, o le a mautinoa lava le i ai o nofoa e 5 mo faipule i soo se nofoaiga lava.

“E mafai ona avea tina ma taitai o aiga ao galue ai i lana galuega tumau i le malo poo kamupani tua foi, o le ata foi lena o loo taumafai atu i ai le malo o Samoa, ina ia avea i latou ma faataitaiga i isi atumotu o le pasefika, i le faatulai lea o faiga tutusa ma le talafeagai mo alii ma tamaitai i totonu o le palemene,” o le saunoaga lea a Fiame.

Na faafetaia e Salu Hunkin tautua a nisi o tina a Amerika Sanoa i upu fai o malo e pei ona i ai nisi sa avea ma faipule o le Fono i tausaga ua mavae, atoa ai ma i latou e toatolu o loo avea ma Senatoa i le taimi nei.

O le tamaitai faifeau ia Amy Wednt Tavai na taitaia le mafutaga i le tatalo, lea foi sa ia faamalosi i tina uma sa auai ina ia tutu faatasi e faaali a latou taleni.

Na taua e Tavai e faapea, atonu e vaivai tina i le vaaiga i fafo peitai o latou loto, e toa ma malolosi e faatino ai galuega lelei, o i latou foi o aupega lilo a le Atua i le lalolagi.

E to’alua tina o loo aofia i paga o le a tauva mo le tofi kovana ma le lutena kovana i le palota o loo loma nei, o i laua ia e aofia ai Salu ma Sandra King.